Stichting Donorkind organiseert lotgenotencontact. Ook als je lieve familie en vrienden hebt, voel je je als donorkind vaak pas ècht begrepen door andere donorkinderen. Zoveel donorkinderen, zoveel verhalen. Maar vaak zijn er parallellen. Bijvoorbeeld omdat als donorkind werkelijk iedereen die je op straat tegenkomt familie van je kan zijn. Of omdat je nieuwe broers en zussen blijkt te hebben. Omdat je een groot verlangen hebt je onbekende familie te leren kennen, maar je ouders niet wil kwetsen. Omdat je misschien vroeger altijd al een niet-pluis-gevoel had in het gezin waar je opgroeide. Of dat je geschokt bent omdat je ouders het geheim gehouden hebben voor je. Misschien hebben ze ook liever niet dat je erover praat met je omgeving?
Het is onze ervaring dat er niets gaat boven een gesprek met andere donorkinderen, die precies weten hoe het is. Wij brengen dat gesprek op verschillende manieren tot stand. Via geheime groepen op Facebook, die voor niemand zichtbaar zijn behalve voor leden. En via fysieke en online ontmoetingsdagen. En last but not least kun je hulp krijgen van ervaringsdeskundige professionals.
Facebookgroepen
Stichting Donorkind is in 2015 gestart met een eerste ‘geheime’ Facebookgroep voor donorkinderen met als voornaamste doel lotgenotencontact. We willen een veilige plek creëren waar volwassen donorkinderen ervaringen kunnen uitwisselen. Niemand behalve de andere leden van de groep kan zien dat jij lid bent. Als je dus nog niet ‘uit de kast’ bent als donorkind tegenover je omgeving, hoeft dat geen belemmering te vormen om je toch aan te melden voor de Facebookgroep.
De groep biedt herkenning en erkenning. Door de grote hoeveelheid deelnemers is er altijd wel iemand met vergelijkbare ervaringen. Aan deze groep neemt ook een beperkt aantal donoren deel. Zij helpen ook door ervaringen te delen en zijn vaak beschikbaar voor vragen.
Naast deze groep met donorkinderen en donoren hebben we ook een actieve geheime groep voor zoekhulp, de Donor Detectives.
Wil je je aansluiten bij (één van) deze Facebookgroepen? Neem dan contact met ons op via de chat van onze Facebook-pagina.
Ontmoetingsdagen
Vanuit Stichting Donorkind worden er regelmatig ontmoetingsdagen georganiseerd. Tijdens deze laagdrempelige bijeenkomsten kunnen (volwassen) donorkinderen en donoren verhalen en ervaringen uitwisselen. Meestal zijn er zo’n 10 mensen aanwezig. Er is ook altijd een hulpverlener vanuit de stichting bij die de ontmoeting leidt en eventueel informatie of advies kan geven wanneer dat relevant of gewenst is.
Tijdens de ontmoetingsdagen heerst er altijd een open sfeer. Alles wat gezegd wordt, is uiteraard vertrouwelijk. Deze ontmoetingen zorgen vaak voor veel (h)erkenning, troost, blijdschap en begrip. Ook als je het nog best spannend vindt om jouw verhaal te delen, ben je van harte welkom.
De volgende ontmoetingsdagen staan op dit moment gepland:
* Groningen: 26 Januari 2025
* Zutphen of Arhem (meer info volgt): 13 April 2025
* Den Haag: 22 Juni 2025
Heb je hier nog vragen over of wil je je aanmelden voor de volgende ontmoetingsdag? Mail dan naar [email protected].
Stichting Donorkind organiseert ook lotgenotencontact voor ouders met een kind met en massadonor (25+ kinderen). Zie het bericht elders op onze site voor meer informatie en aanmelding.
Hulp en ondersteuning door ervaringsdeskundige professionals
Als volwassen donorkind kun je veel vragen hebben over je afkomst. Ook kun je op verschillende momenten in je proces twijfels, zorgen of rouw ervaren. Sommige donorkinderen twijfelen of ze op zoek willen, anderen zijn al jaren zonder resultaat op zoek. Of ze lopen tegen dingen aan bij de ontmoeting met hun donorvader of nieuw gevonden familieleden. Het is dan fijn om met je hulpvraag gerecht te kunnen bij iemand die uit eigen ervaring met je in gesprek kan. Stichting Donorkind heeft een netwerk van ervaringsdeskundige professionals.
Via deze link vind je meer informatie en gegevens van de ervaringsdeskundige professionals.