Rapport Inspectie Gezondheidszorg veroorzaakt ophef

Het Eindrapport Fertiliteitsklinieken september 2016 dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag publiceerde leidt tot veel ophef bij media en (nog steeds) donorkinderen en hun ouders. De essentie van hun onderzoek is als volgt:
inspectie-gz
De IGZ heeft nu onderzoek gedaan naar de huidige klinieken. Daaruit blijkt dat de slechte dossiervorming bij dit voormalige centrum (Medisch Centrum Bijdorp) een uitzondering is. De huidige klinieken registreren de gegevens van relaties tussen donoren, ontvangers en ontstane zwangerschappen goed in dossiers. De klinieken leggen deze gegevens ook vast in het donorregister. De IGZ heeft er vertrouwen in dat de gegevens over donoren en vrouwen die met donorcellen zwanger zijn geworden betrouwbaar zijn.

Stichting Donorkind betwijfelt dat MCB een uitzondering is en blijft haar zorgen uiten. Voorzitter Ties van der Meer: ” De gegevens die in het rapport staan kloppen wel, maar het is ons gebleken dat veel informatie niet te traceren is. Dus dat wat te controleren is, is waar, maar datgene wat niet te controleren is; daar gaat het ons juist om!” Niet te controleren zijn bv de gegevens van een donor. Of staat alle informatie wel ter beschikking van de stichting DKB. Met name het artikel van EENvandaag verwoordt de zorgen van Stichting Donorkind het meest.

Zie verder:
AD
RTL
Lees ook het persbericht van IGZ