Het verhaal van een donorkind, deel 4

Kun je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Friso, uit een gewoon Noord-Hollands gezin, opgegroeid met een broer. Vader overleden toen ik 18 was. Hij was een hele goede vader. Nu ben ik zelf vader van 2 kids, getrouwd en werkzaam in de biotechnologie.

Hoe was je gezinssituatie als kind?

We hadden een normaal gezin. Geen overdreven warme vader (maar dat was denk ik gewoon in de jaren 70), maar helemaal niks te kort gekomen.

Hoe lang weet je al dat je donorkind bent?

Toen mijn vader overleed heeft Mn moeder het niet lang daarna verteld. Er werden veel kinderen geboren in de familie en Mn moeder hoorde dat iedereen de baby ging vergelijken met oa. de opa’s. Dat kon Mn moeder niet over haart hart verkrijgen. Ook was Mn vader overleden aan hartproblemen, en mijn moeder wilde deze belasting bij ons wegnemen. Toen hoorden mijn broer en ik dat we waarschijnlijk halfbroers waren.

Uit welke kliniek kom je?

Ik ben verwerkt in de kliniek van Dr Swaab uit Amsterdam.

Wat was je reden om lid te worden van de besloten facebook groep voor donorkinderen en wat heeft dit je opgeleverd?

Ik zag een aflevering van Opsporing verzocht en herkende de kliniek (ik was verteld dat het gewoon bij een huisarts in Amsterdam gedaan was, maar het bleek de kliniek van Swaab. Mijn moeder wist dit naar eigen zeggen ook niet. Toen contact opgenomen met Ester de Lau, waarover de uitzending ging. Via haar ben ik in de besloten Facebook groep terecht gekomen. Ik had intussen reeds een mogelijke match met een halfbroer via Fiom gekregen, maar meer informatie kreeg ik toen nog niet van Fiom. Ik heb mezelf voorgesteld in de Facebook groep en bovenstaand verhaal verteld. De zus van mijn halfbroer (Die al in de groep zat) herkende het verhaal, en nu konden we gericht vragen stellen aan Fiom, die onze verwantschap toen heeft bevestigd. Na de eerste ontmoeting hebben mijn halfbroer, zijn zus en ik besloten een DNA test te doen bij ftDNA. Hieruit kwam (veel sneller dan via Fiom) de bevestiging dat we inderdaad halfbroers waren. Intussen heb ik via deze weg nu gevonden dat mijn opvoed-broer toch een volledige broer is, en er al totaal 7 matches zijn. We hebben in december afgesproken en het was heel leuk en vertrouwd. Onze donor heeft erg leuke mensen voortgebracht!

Wat vind je van het feit dat je een donorkind bent?

Ik heb daar geen enkel probleem mee. Ik heb een prima jeugd gehad en zie alles wat nu gebeurt als een verrijking!

Hoe staat/staan je ouder(s) hierin? (als dit niet relevant is s.v.p. overslaan).

Ik ben dit avontuur met mij moeder begonnen (mijn opvoed broer had meer tijd nodig). Ze was toen een sterke vrouw die aangaf toch een kind te willen, ze is nu nog steeds een sterke vrouw die de cirkel rond wil maken. Dat mijn opvoed broer en ik toch volledige broers waren was voor haar een hele fijne uitkomst. Ze zou mijn donor graag willen bedanken voor het moois dat ze van hem kreeg!

Waarom ben je “op zoek gegaan” naar half broers/zussen of de donor?

Ik zie het als verrijking en kan puzzelstukjes nu beter op hun plaats leggen (ook die van mijn kids)

Heb je al matches?

Yep, zie boven, en ik denk dat er spoedig meer bijkomen!

In welke databanken sta jij?

FtDNA, en daarna mijn DNA geüpload naar myherritage, gedmatch, geni. Dit heeft de meeste matches opgeleverd. Fiom, maar dat gast niet snel en is duur.

Is er nog iets dat je wilt toevoegen?

Laat iedereen zijn DNA uploaden naar myherritage. Deze databank kan alle formats van de andere databanken aan. 2 halfbroers heb ik via deze weg gevonden. Zij stonden in 23andMe. Die gegevens kan je niet bij ftDna uploaden, maar wel bij myherritage en gedmatch. Als iedereen dat nou doet krijgen we meer matches!

Post Tags :