Aankomende wijzigingen Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting m.i.v. 1 Januari 2025

De Wdkb is in 2004 in werking getreden en sinds die tijd is het in Nederland niet langer toegestaan om zaad- en eicellen van anonieme donoren te gebruiken. Sdkb (Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting; wordt per 1 Januari 2025 het College donorgegevens kunstmatige bevruchting (Cdkb)) voert deze wet uit en bewaart en beheert de gegevens van sperma-, eicel- en embryodonoren. Met ingang van 1 januari 2025 wijzigt de Wdkb op de volgende punten:

Unieke donorcode en 12 moedercodes
Een donor zal beperkt zijn tot het bijdragen aan doorgaande zwangerschappen bij maximaal 12 moeders. Hiertoe krijgt iedere donor landelijk een unieke donorcode met daaraan een maximum van 12 moedercodes gekoppeld. Nadat alle moedercodes zijn gebruikt eindigt de inzet van de donor. Deze regelgeving is beperkt tot de Nederlandse klinieken.
Belangrijk verschil met de eerdere wet is ook de administratieve koppeling van de diverse klinieken. Op deze manier kan het maximum op nationaal niveau gehandhaafd worden.

Aantal behandelingen per donor
Iedere bij het Sdkb geregistreerde donor wordt een unieke donorcode toegewezen, dit geldt ook voor geregistreerde donoren van vóór de intrede van de Wdkb in 2004. Mede hierdoor zal het voor donorkinderen (en donoren) vanaf januari 2025 mogelijk zijn om informatie op te vragen mbt het aantal geregistreerde behandelingen per donor.

Persoonsidentificerende donorgegevens
Voor donoren van voor 2004 die als niet anoniem staan geregistreerd geldt dat de persoonsidentificerende donorgegevens altijd verstrekt worden. Tenzij er sprake is van zwaarwegende belangen. (Voorheen moest de donor expliciet toestemming geven.)
Indien niet gereageerd wordt op het (herhaald) verzoek om wel / niet zwaarwegende bezwaren kenbaar te maken, gaat het Sdkb ervanuit dat er geen bezwaren bestaan.
Donoren van voor 20004 die als anoniem bij de kliniek geregistreerd staan, blijven benaderd worden. Maar gegevens worden (onveranderd) alleen verstrekt na toestemming van de donor.

Informeren bij genetische afwijkingen
In het geval van genetische afwijkingen bij donoren en donorkinderen waarbij het van belang is dat de betrokkene(n) op de hoogte gesteld worden, kunnen artsen vanaf 1 Januari 2025 contactgegevens opvragen bij het Sdkb.

Vacature bestuur Sdkb
Het bestuur van het Sdkb wordt uitgebreid met een donorkind. Er kan tot 7 oktober gesolliciteerd worden naar deze functie.