Bijeenkomst ‘denk mee over zwaarwegende belangen’

Het ministerie van VWS en Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting hebben 23 januari 2020 een bijeenkomst gehouden om na te denken over wat zwaarwegende belangen zouden kunnen zijn om een donor zijn identiteit (na 2004) niet te verstrekken.

Dit was een zeer constructieve bijeenkomst waar vanuit Stichting Donorkind we 7 mensen (donorkinderen, ouders en een psychosociale professional) konden afvaardigen. 

Met verschillende afgevaardigden van belangenorganisaties en beroepsgroepen die waren uitgenodigd door VWS is er gediscussieerd en nagedacht. Hoewel er zeker een hoop ingewikkelde omstandigheden konden worden aangegeven was de boventoon dat dit alles ook wel opgelost kon worden met behulp van deskundige begeleiding.

Daarnaast kwam er meer zicht op welke samenstelling en bevoegdheid de adviescommissie die dit soort zwaarwegende belangen moet gaan beoordelen zal gaan hebben. Deze zijn verwerkt in de wetswijziging donorgegevens kunstmatige bevruchting waar nu een internetconsultatie voor is.