Dag van het Donorkind 2023

Op 30 mei is het de Dag van het Donorkind! De dag dat we extra aandacht vragen voor de belangen van mensen die verwekt zijn door gebruik te maken van gedoneerde sperma- of eicellen. Internationaal bestaat deze dag al een aantal jaar als “Genetic Identity Day”.

In 2023 hebben we al veel bereikt met de rechtszaak om de massadonor te stoppen en een wetswijziging die donorkinderen o.a. het recht geeft om ook hun halfbroers en -zussen te leren kennen en een wettelijk maximum aantal voor donoren. Toch is ons to-do-lijstje nog lang niet afgewerkt.

Voorzitter Ties van der Meer: “Er moet echt nog veel werk verzet worden voordat donorkinderen als volwaardige mensen worden gezien. Het is voor donorkinderen nog altijd niet vanzelfsprekend dat zij juiste medische informatie over zichzelf hebben, dat zij hun biologische familieleden kunnen vinden of dat wordt geaccepteerd dat zij daarmee een relatie opbouwen. Het is dus van groot belang dat we actief politiek blijven aanschrijven en lotgenotencontact kunnen organiseren.”

In de afgelopen jaren is Stichting Donorkind uitgegroeid tot een onmisbare partij voor lotgenotencontact, belangenbehartiging en gesprekspartner voor overheid en klinieken. We publiceren deze week bijvoorbeeld video’s over hoe het is om donorkind te zijn die gemaakt zijn door het samenwerkingsverband Donorconceptie.nl waar Stichting Donorkind deel van uitmaakt.

Het werken aan de verdere acceptatie en medische veiligheid van donorkinderen kan echter alleen doorgaan met veel inzet.  Daarom is de oproep van Stichting Donorkind dit jaar: Steun ons!

Donoren, ouders, volwassen donorkinderen, iedereen kan donateur worden en helpen onze to-do-lijst verder af te maken!.