Het verwekken van een groot aantal donorkinderen per donor kan verregaande sociaal-emotionele gevolgen hebben voor donorkinderen, donoren in kwestie en betrokken ouders. Daarnaast zijn er zeer gegronde medische redenen om een limiet te stellen aan het aantal donorkinderen dat per donor verwekt mag worden. Via de in April 2025 herziene wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (Wdkb) en geimplementeerde verbeterde registratie is het bewaken van de in Nederland gestelde limiet van 12 gezinnen eindelijk mogelijk gemaak. Internationaal gezien is dit helaas anders.
De afgelopen dagen werd bekend dat bij een donor wiens sperma via de Deense European Sperm Bank (ESB) te verkrijgen was, een zeldzame genmutatie gevonden is. Deze genmutatie brengt een verhoogd risco op het ontstaan van kanker met zich mee. Met het sperma van deze donor zijn in verschillende Europese landen totaal 67 kinderen verwekt, waarvan er 23 drager van de mutatie zijn en reeds bij 10 een vorm van kanker ontstaan is. Tijdens de screening van deze donor is deze mutatie niet aan het licht gekomen, maar de gevolgen voor deze kinderen en gezinnen is enorm.
De ESB hanteert per donor een limiet van 75 gezinnen, iets dat zonder Europees registratiesysteem niet te bewaken is. Onze stichting waarschuwt al jaren dat het gebruik van donorsperma verkregen via commerciele spermabanken niet binnen de Nederlandse maximum limiet van gezinnen blijft.
Zie ook berichtgeving in de media: The Guardian, RTL, Nos, Nu.nl, Volkskrant.
Bestuurslid Ester vertelt in de podcastaflevering ‘De man met de te lange armen‘ van podcast ‘Man met de microfoon’ over de erfelijke aandoening -afkomstig van donorskant- binnen de groep van haar broers- en zussen.