Op 2 December jl. behandelde het tv programma RADAR het onderwerp spermadonatie. Het gebruik van gedoneerd sperma is in Nederland toegestaan met een wettelijk vastgesteld maximum van 12 gezinnen per donor, maar de European Sperm Bank (ESB) in Amsterdam verwekt desondanks wereldwijd tientallen kinderen per donor. Samen met het platform van donoren -Priamos- waarschuwt Stichting Donorkind hier al langer voor.
De Nederlandse mannen die doneren bij ESB worden onvoldoende voorgelicht over de impact van het hebben van kinderen die je niet kent en die verspreid over de hele wereld kunnen wonen. Ouders die gebruik maken van het donorsperma van ESB denken dat de wettelijke limiet van het aantal maximum gezinnen niet overschreden wordt omdat ESB zegt zich aan de Nederlandse wet te houden… maar dat is alleen in Nederland, daarnaast worden ook de nationale limieten van andere landen gehanteerd, wat kan leiden tot tientallen nakomelingen van dezelfde donor, verspreid over de wereld. Donorkinderen worden hierdoor in de toekomst geconfronteerd met zowel een donor alsook een potentieel groot aantal halfbroers/-zussen. Zowel het grote aantal halfbroers en -zussen, alsook hun mogelijke locatie op de wereld, zorgt ervoor dat het onmogelijk wordt om al deze personen te leren kennen.
Het kabinet zegt te onderzoeken of het mogelijk is om wettelijke maatregelen te nemen tegen dit soort praktijken. Stichting Donorkind heeft afgelopen maanden verschillende juridische experts hiernaar laten kijken en daar blijkt uit dat er heel veel mogelijk is. Juist omdat het sterke ethische en maatschappelijke consequenties heeft mag de Nederlandse staat hier extra eisen bij stellen, zoals bijvoorbeeld Canada en Noorwegen al doen.
Stichting Donorkind heeft deze juridische verkenning gedeeld met kamerleden en het ministerie van Volksgezondheid. We roepen de overheid op om voor de rechten van donorkinderen, wensouders en donoren te gaan staan en hen te beschermen tegen massadonatie.
Stichting Donorkind organiseert lotgenotencontact voor donorkinderen en tevens voor ouders die een kind hebben van een massadonor.
Donoren kunnen zich melden bij Priamos.nl