Minister Schippers reageert op brief Stichting Donorkind

Samen met kinderrechtenorganisatie Defence for Children heeft Stichting Donorkind afgelopen februari een brief gestuurd naar de vaste Kamercommissie Medische Ethiek. Wij wijzen op kritische zaken in de wet die het gebruik van donorzaad en –eicellen in Nederland regelt.
 
De rechten van donorkinderen worden in deze wet uit 2004 uitermate matig beschermd. Denk hierbij aan te weinig controle op het naleven van de wet door artsen en klinieken, het uitwijken van wensouders naar buitenlandse klinieken en het achterblijven van reële hulp voor mensen die al zijn geconfronteerd met ernstige benadeling door artsen en klinieken.
Dankzij kamervragen in de betrokken commissie heeft minister Schippers (VWS) beloofd om de gehele brief te beantwoorden. Download deze regeringsbrief: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2016Z13416&did=2016D27510

Helaas verdedigt de brief vooral het huidige beleid. Toch lijkt het dat we wel iets in beweging zetten. In september gaan Defence for Children en Stichting Donorkind in gesprek met de Directeur-Generaal van het ministerie over onze voorstellen zoals regelingen voor donorkinderen verwekt voor 2004, uitgebreider toezicht en een ruimere rol voor donorkinderen zelf om beleid mede te bepalen. Daarmee zijn we gesprekspartner op het juiste niveau voor de belangen van donorkinderen.