Het hebben van veel broers en zussen heeft impact op het leven van veel donorkinderen, voor en na 2004. Contact hebben met veel sibbelingen is een klus, want of en hoe geef je mensen een plek in je leven? Ook verspreiden onopgemerkte erfelijke aandoeningen zich exponentieel zonder dat we daar goed zicht op hebben, in aantallen die groter zijn dan binnen een ‘gemiddeld’ gezin. Bovendien moet je oppassen met wie je date, omdat incest op de loer ligt. Voor donoren kan het hebben van veel donorkinderen een belemmering vormen bij het maken van persoonlijk contact met hun nazaten.
Het is jullie vast niet ontgaan, op 1 april ging de nieuwe Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting in. Als gevolg van die wet, hebben de klinieken en Cdkb (voorheen Sdkb) hard gewerkt om de archieven van de klinieken te koppelen. Het werd al eerder duidelijk dat daaruit overschrijdingen van het maximale aantal kinderen per donor zouden blijken. Betrokkenen zouden daarover geïnformeerd worden, zo vertelde Marianne Amelink, voorzitter van de Cdkb, in januari in donorkindpodcast De Kwak Kwaakt.
Een paar weken geleden bereikten ons berichten dat de overheid, Cdkb en de klinieken inmiddels helemaal niet meer zonder voorbehoud van plan waren om betrokkenen te informeren. Wij schrokken daar erg van. Want als je kind meer dan 25 broers en zussen heeft, als je als donorkind zoveel broers en zussen hebt, of wanneer je als donor zoveel donorkinderen hebt, dan moet je daarover wel degelijk geïnformeerd worden. De partijen die betrokkenen moesten informeren, verschuilden zich echter achter privacywetgeving. Het zou niet mogen.
We hebben de afgelopen weken contact gehad met VWS, Cdkb, NVOG, Fiom, leden van de Tweede Kamer en met de pers. We hebben bijgedragen aan uitzendingen van Nieuwsuur en andere publicaties. En we zijn met een aantal juristen bij VWS op bezoek geweest. Al deze inspanningen hebben ertoe geleid dat mensen nu wel door klinieken geïnformeerd gaan worden over het overschrijden van hun eigen richtlijn van maximaal 25 kinderen per donor. Een richtlijn die volgens donorkinderen sowieso te hoog is, uit ons eigen onderzoek een aantal jaar geleden bleek namelijk van we er echt niet meer dan maximaal (!)10 willen.
Het is nog even de vraag hoe dat allemaal gaat gebeuren, communicatie daarover vanuit Cdkb en de klinieken start op 1 mei. Wij blijven dit proces met belangstelling volgen om te zorgen dat de belangen van ouders, donorkinderen en donoren behartigd worden en dat tegenwicht geboden wordt aan de onwil en onkunde van klinieken om zorgvuldig met hun cliënten en donoren om te gaan.
Ben je geraakt door de overschrijdingen? Je kunt bij ons terecht voor advies en lotgenotencontact. Mail ons via [email protected].
Stichting Donorkind is een vrijwilligersorganisatie die draait op giften. Steun ons met een eenmalige gift of word donateur: www.donorkind.nl/steun-ons.