Persbericht: Stichting Donorkind en gedupeerde moeder stappen naar de rechter om massadonor te stoppen

Een moeder en Stichting Donorkind zijn een kort geding gestart om een zaaddonor, die minimaal 550 kinderen heeft, een verbod op te leggen op het verwekken van nog meer donorkinderen. De donor heeft zijn zaad afgegeven bij minimaal 13 klinieken in binnen- en buitenland. Ook benadert hij via ontmoetingsplatforms en sociale media wensouders die een donor zoeken voor thuisinseminatie. Hij liegt daarbij over het aantal kinderen dat hij heeft verwekt. Volgens richtlijnen bij klinieken mag een donor maximaal doneren voor 25 kinderen of voor 12 gezinnen om inteelt, incest en psychische problemen voor donorkinderen te voorkomen.

Nu de man in verschillende gesprekken met de moeders heeft aangegeven niet te willen stoppen met zijn handelswijze en recent nieuwe wensouders heeft benaderd, wordt op straffe van een dwangsom een verbod op nieuwe donaties gevorderd. Ook wordt gevorderd dat hij geen nieuwe wensouders benadert en de klinieken aanschrijft met het verzoek zijn opgeslagen zaad te vernietigen. Hij mag nog wel doneren voor moeders die al (minstens) een kind van hem hebben, zodat zij kinderen kunnen krijgen die genetisch zoveel mogelijk verwant zijn.

In zijn advertentie op een ontmoetingsplatform had de donor toegezegd maximaal 25 donorkinderen te zullen verwekken. Om die reden koos moeder Eva hem in 2018 als donor. Eva: “Als ik had geweten dat hij al meer dan honderd kinderen had verwekt, had ik nooit voor deze donor gekozen. Als ik nadenk over de gevolgen die dit kan hebben voor mijn kind krijg ik een naar onderbuikgevoel en word ik onzeker over zijn toekomst: hoeveel kinderen komen er nog bij? In gesprekken met de donor is door veel moeders aangegeven dat hij moet stoppen, maar niets helpt. Naar de rechter stappen is de enige mogelijkheid om mijn kind te beschermen.”

Stichting Donorkind, de organisatie die sinds 2007 opkomt voor de belangen van donorkinderen, spant de procedure aan ter bescherming van de belangen van de huidige kinderen van de donor. “Vanuit Stichting Donorkind vinden we het belangrijk dat mensen beseffen dat ze op een bepaalde manier familie worden via donorconceptie. Daar hoort bij dat zowel ouders als donoren rekening houden met de belangen en rechten van de donorkinderen. Helaas is daar bij deze man op geen enkele wijze van sprake waardoor we als stichting op moeten komen voor de belangen voor de donorkinderen die dat zelf niet kunnen.”

Volgens advocaat Mark de Hek handelt de donor onrechtmatig: “Deze handelswijze is gevaarlijk voor het mentale welzijn en de gezondheid van donorkinderen. Door zijn voortplantingsdrang de voorkeur te geven, handelt de donor onrechtmatig. Daarnaast schendt hij de overeenkomsten met de klinieken en met de wensouders, want zij vertrouwden op zijn toezegging dat hij maximaal 25 kinderen zou verwekken.”

Recent Comments

Geen reacties om te tonen.