Het LUMC (voorheen AZL) kwam in Januari van dit jaar naar buiten met het nieuws dat zij onderzoek hebben gedaan naar het archief van de in 2004 opgeheven spermabank. De uitkomst van dit onderzoek wees uit dat er binnen deze oud spermabank 440 donorkinderen verwekt zijn met meer dan het maximale aantal van 25 halfbroers/-zussen, dat kinderen binnen hetzelfde gezin tegen de afspraken in verwerkt zijn met behulp van verschillende donoren en tevens dat het voor meer dan 100 donorkinderen niet te herleiden is welke donor is gebruikt.
Het LUMC heeft presenteerde deze week het rapport van hun archiefonderzoek en besprak deze met betrokken ouders en donorkinderen. De gevolgen van deze misstanden zijn vanzelfsprekend erg impactvol voor donorkinderen, betrokken ouders en donoren.
In het rapport wordt gerefereerd aan gesprekken met 350 betrokkenen die zich na een eerdere oproep van het LUMC hebben gemeld. Ouders, donoren en donorkinderen die een link weten met de oud spermabank van het AZL/LUMC en zich nog niet gemeld hebben, kunnen zich nog steeds melden.
Martin Schalij, lid van de raad van bestuur van het LUMC deed in Januari 2024 reeds een oproep voor een landelijke onderzoek naar de administratie van andere spermabanken. Stichting Donorkind ondersteunt die oproep en hoopt dat in dat proces waar nodig gebruik gemaakt zal worden van de expertise van Stichting Donorkind in de ondersteuning bij het contact met lotgenoten alsook het begeleiden van zoektochten naar genetische familie via internationale DNA-databanken en genetische genealogie.
Er is binnen stichting Donorkind een besloten lotgenotengroep op Facebook voor ouders en donorkinderen die verbonden zijn aan het AZL/LUMC, aanmelden hiervoor kan via de chatfunctie van de Facebook pagina van Stichting Donorkind.
RTL en Omroep West besteedde deze week aandacht aan de situatie rondom de spermabank van het AZL/LUMC.