De Staatscommissie “Herijking ouderschap” presenteerde vandaag haar rapport ‘Kind en ouders in de 21ste eeuw’. De commissie is ingesteld omdat het huidige Nederlandse familierecht niet goed is ingericht op de moderne ‘gezinsvormen’ en daarmee heersende soorten ouderschappen. Denk hierbij aan scheidingen en daaropvolgende nieuw samengestelde gezinnen, ouderkoppels van gelijke sekse of genetische/biologische ouders (zoals door adoptie en gedoneerde zaad- en/of eicellen) naast wettelijke ouders.
Omdat kunstmatige inseminatie (KID) in Nederland al sinds 1949 wordt gedaan is het advies dus zo’n 67 jaar ‘over datum’. Maar beter laat dan nooit. Stichting Donorkind heeft aan dit rapport bijgedragen door haar visie te formuleren maar ook door individuele donorkinderen in staat te stellen hun eigen inzicht te laten verwoorden.
Belangrijkste punten uit het rapport zijn:
Een kind heeft recht op diens ontstaansgeschiedenis (dus ouders, donor en [medisch] betrokkenen die een rol speelden bij de conceptie) ongeacht de leeftijd van het kind. En het is de plicht van goede ouders om contact tussen donor en kind niet te frustreren. Dus geheimhouding mag niet meer! Uitwijken naar anoniem of slecht te controleren (de facto: anoniem) en moeilijk te bereiken buitenlandse donoren frustreren ook die contactmogelijkheid.
Stichting Donorkind had hierover graag onvoorwaardelijke uitspraken zien gesteld; net als sterkere procedures om te waarborgen dat gegevens inderdaad zonder emotionele chantage van ouders aan kinderen worden gegeven. Zover wilde de staatscommissie blijkbaar niet gaan. Er is nog veel te winnen in de wetgeving.
Via deze link is het gehele advies en de samenvatting te downloaden!