Recente workshop ‘Het is maar een zaadje’

Maaike Janssen en Ties van der Meer hebben op 10 Oktober namens Fiom en Stichting Donorkind de workshop/presentatie ‘Het is maar een zaadje’ gegeven tijdens een landelijke studiedag van de Raad van de kinderbescherming. Deze landelijke dag was specifiek voor ASAA-teams wat staat voor Afstand, Screening, Adoptie en Afstammingsvragen en had als thema Identiteitsvragen.

In twee workshops namen we de in totaal circa veertig raadsonderzoekers mee in de vraagstukken die donorkinderen tegenkomen in hun leven, en zorgden via een oefening dat deze professionals inzicht kregen in de impact die deze vraagstukken met zich mee brengen.

Er werd uitgebreid aandacht besteedt aan de bijzondere positie van donorkinderen die tot hun 16e categorisch worden afgesloten van hun biologische familieleden. Dit in tegenstelling tot alle andere kinderen waar bijvoorbeeld via jeugdzorg juist altijd zoveel mogelijk contact met biologische familie moet worden onderhouden. Waar het zelfs voor komt dat een gezinsvoogd erop toeziet dat de identiteit van een ouder niet geheim gehouden wordt en het kind de kans krijgt daarmee contact op te bouwen. Aan het verschil tussen deze aanpakken ligt enkel de manier waarop het kind in kwestie verwekt is aan de basis.

Zoals aan tafel werd verzucht; “Een kliniek gaat toch hopelijk niet verder met de (KID) behandeling wanneer ouders aangeven dat ze de donorconceptie geheim willen houden?”

We kijken terug op een hele waardevolle mooie bijeenkomst waarbij we hopen dat ook de Raad van de Kinderbescherming zich beetje bij beetje zal uitspreken over het belang om de plichten van ouders na donorconceptie veel meer gelijk te trekken met die van ouders die op andere manieren kinderen krijgen.