Een groep ouders en twee donorkinderen zijn een juridische procedure gestart tegen de arts Jan Karbaat, eigenaar van de voormalige vruchtbaarheidskliniek MC Bijdorp in Barendrecht. Ze eisen een vergoeding voor de schade die ze opliepen door de onjuiste informatie die hij gaf over de gebruikte donoren. Ook willen ze dat Karbaat zelf DNA afstaat om uit te sluiten dat de arts niet zelf doneerde. Dit vertellen Stichting Donorkind en advocaat Tim Bueters in de uitzending van EenVandaag. Bekijk uitzending.
Karbaat gaf donorpaspoorten met verkeerde informatie mee, mengde sperma van verschillende donoren en liet donoren meer kinderen verwekken dan het beloofde maximale aantal van zes. Daarnaast zegde hij de wensouders toe dat ze meerdere kinderen van een en dezelfde donor konden krijgen. Later bleken deze kinderen met het zaad van verschillende donoren te zijn verwekt. Hiermee overtreedt Karbaat de wet, meent advocaat Tim Bueters. De slordige werkwijze van Karbaat heeft verdriet en onzekerheid veroorzaakt bij veel ouders en de donorkinderen.
De groep van veertien gedupeerden wil dat Jan Karbaat een DNA-test ondergaat. Ze verdenken de arts ervan dat hij zelf ook sperma heeft gedoneerd. Enkele donorkinderen vertonen grote uiterlijke gelijkenissen met de arts uit Barendrecht die hun moeders behandelde.
Advocaat Bueters: ” Het afdwingen van DNA is uniek en is volgens mij niet eerder voorgekomen. Dat komt omdat het hele probleem van donorkinderen uniek is.”
EenVandaag spreekt met donorkind Monique Aarts. Zij verdenkt Karbaat er van haar biologische vader te zijn. Een DNA-test moet uitsluitsel geven. In de uitzending legt ze uit waarom het zo belangrijk voor haar is om te weten wie haar verwekker is. Verder spreken we met advocaat Tim Bueters en Ties van der Meer van Stichting Donorkind. Dokter Jan Karbaat is om een reactie gevraagd. Maar hij wil niet voor de camera reageren.