Vaders vinden

We vinden heel geregeld vaders met de Donor Detectives. Alleen afgelopen week vonden we er al drie. Drie donoren. Biologische vaders van bij elkaar in ieder geval negen donorkinderen. We doen dat lief en zachtjes, de heren voelen er niks van. We bouwen stambomen van DNA matches aan de onbekende vader’s kant van die donorkinderen. Net zolang tot we de connecties vinden. Wanneer we de bomen van de eerste twee matches aan elkaar hebben geknoopt, is dat een mijlpaal. De gezamenlijke voorouders van deze DNA matches zijn ook voorouders van het donorkind. Voorouders van vaders kant. Hoe cool is dat?!

We bomen verder. Afhankelijk van de kwaliteit van de matches, kan het snel gaan. Stel, je matcht als donorkind met een achterneef, dan kun je op basis van het aantal gedeelde centimorgans inschatten dat je een overgrootouderpaar deelt. Daar heb je er vier van, dat is te overzien. Als er dan nog een achterneef of derdegraads nicht heeft getest, kun je ze misschien wel aan elkaar knopen. Dan weetje vaak al welk overgrootpaar het juiste is.

Dan is het zaak om uit te vinden wie hun kinderen zijn. Met wie die dan weer getrouwd zijn en kinderen hebben gekregen. Als we dan aan een van die partners ook DNA matches kunnen verbinden, dan zijn we dichtbij. In een gezin met meerdere zonen, is het dan de vraag welke zoon de vader is. Is er maar één zoon, dan is het meteen duidelijk.

In deze zoektocht zijn we geregeld afhankelijk van anderen. Informatie van DNA matches, uit archieven en andere openbare bronnen is de sleutel tot onze herkomst. We moeten hier hard voor werken, voor informatie die voor ieder ander mens gewoon voor het oprapen ligt. Ik heb me daar vaak boos over gemaakt, maar ben ook dankbaar voor alle hulp die we krijgen. Want er zijn gelukkig heel, heel veel mensen die begrijpen dat ieder kind het recht heeft om te weten van wie het afstamt.  Ook donorkinderen.

En als we dan een of meer kandidaten hebben, breekt het bloedstollendste stukje van de zoektocht aan. Dan legt het donorkind contact met biovader. En dan is het afwachten…

Wil jij ook hulp bij het vinden van je biologische vader? Bestel een DNA test via deze link en meld je bij ons in de chat. Dan voegen we je toe aan de zoekgroep van de Donor Detectives.

Geef een reactie