Zoekhulp

Ieder mens heeft het recht diens familie te kennen. Dat is een belangrijk recht, waar Stichting Donorkind zich actief voor inzet. In 2010 waren we betrokken bij de oprichting van de KID DNA-databank van Fiom. Sinds 2017 helpen we ook donorkinderen om familie te vinden middels genetische genealogie. Dat is een combinatie van DNA- en stamboomonderzoek.

Ben je donorkind en wil je op zoek naar familie? Dan kun je een aantal dingen doen. De vier stappen staan hieronder beschreven. Gedurende het proces van zoeken naar familie kunnen er verschillende emoties ervaren worden, voor hulp bij het omgaan hier mee is het mogelijk om contat op te nemen met ervaringsdeskundige hulpverleners van de stichting.

Ben je donor (geweest) en wil je vindbaar zijn voor je donorkinderen? Dan adviseren we je je in te schrijven bij de Fiom KID DNA-databank (zie stap 3 hieronder) en bij minimaal één internationale DNA-databank, bijvoorbeeld MyHeritage (zie stap 4 hieronder). Het is belangrijk dat je je niet alleen bij de Fiom-databank inschrijft, maar ook bij een internationale databank, omdat helaas ook in 2023 nog gebleken is dat in de databank van Fiom matches tussen donoren en hun donorkinderen gemist kunnen worden.
Bij een match via een internationale DNA-databank bestaat het risico dat je gematcht wordt aan donorkinderen die nog niet weten dat ze donorkind zijn. Houd daar rekening mee als je contact opneemt.

1. Kliniek/ziekenhuis

Neem contact op met de kliniek waar je verwekt bent of een eventuele rechtsopvolger, als de oorspronkelijke kliniek niet meer bestaat. Vraag daar om informatie en vraag eventueel samen met je moeder haar medisch dossier op waarin de behandeling beschreven staat. Kijk of je via de arts of kliniek een donorcode en/of donorpaspoort kunt achterhalen.

Naar klinieken

2. SDKB

Vraag gegevens op bij Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB). De SDKB is een uitvoeringsorgaan van de Rijksoverheid, belast met uitvoering van de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (WDKB, de wet uit 2004). Als er gegevens bekend zijn over jouw donorvader, dan kun je die via hen opvragen.

Naar SDKB

3. Fiom

Meld je aan bij de Fiom KID DNA-Databank. Dat is gratis. Als je donorvader daarin staat, kun je zowel hem als eventuele ingeschreven broers en zussen vinden. Als je donorvader er niet in staat, zijn ook broers en zussen slechts in zeer uitzonderlijke gevallen via deze databank vindbaar.
Zoek je broers en zussen, lees dan zeker door!

Naar Fiom

4. Internationale DNA-databanken

Last but not least: meld je aan bij een internationale DNA-databank. Er is een aantal grote databanken. Voor het vinden van broers en zussen adviseren we minimaal je DNA op te laten nemen bij MyHeritage. Mocht je in zoveel mogelijk databanken als nodig willen staan, start dan bij Ancestry en upload de resultaten naar o.a. FTDNA, MyHeritage en Gedmatch.

Let op: voor het vinden van broers en zussen is deze stap in je zoektocht cruciaal!

Ancestry bestellen

Als je donorvader via SDKB en Fiom onvindbaar blijkt, dan kun je ook met je DNA en stamboomonderzoek naar hem op zoek. Neem voor zoekhulp contact op met ons zoekteam ‘de Donor Detectives NL/BE’ op Facebook.

En vergeet niet: we gaan ze allemaal vinden!!!

Ervaringsverhalen zoeken met DNA