De zoektocht van Bas-Leon

Bas-Leon is nu 57 jaar en is ooit verwekt op de praktijk van een van de pioniers, dokter Leo Isaac Swaab. Bas-Leon hoorde op zijn 18e van zijn moeder dat zijn vader niet zijn biologische vader was. Sindsdien was het vinden van zijn donorvader met stip de nummer 1 op zijn bucketlist.

Toen hij hoorde van de nieuwste technieken om familie te vinden, ‘genetische genealogie’ (een combinatie van DNA- en stamboomonderzoek), aarzelde hij geen moment en schafte verschillende DNA-tests aan. Hij heeft veel tijd en energie gestoken in zijn zoektocht en uiteindelijk heeft hij zelf de puzzel gelegd, wie dan die anonieme donor was. Hij heeft de oplossing laten toetsen door familiedetective Els Leijs en heeft haar gevraagd contact te leggen met de kinderen van zijn (overleden) vermoedelijke vader. Zij stemden in met een DNA-test en inderdaad bleek Bas-Leon hun halfbroer. Ze hebben informatie en foto’s met hem gedeeld. Er is geen intensief contact ontstaan tussen Bas-Leon en zijn nieuwe familie.

Bas-Leon is dankbaar dat hij antwoord heeft op de belangrijke vraag, wie dan zijn biologische vader was. Die vondst heeft hem rust gebracht en hij vermoedt dat hij door de informatie die hij over zijn vader kreeg, zichzelf misschien ook iets beter heeft leren kennen en begrijpen. Mocht je ook op zoek willen, dan geeft Bas-Leon je de volgende tips: vraag hulp, zet door en bereid je voor op teleurstelling en blijdschap, vrees en hoop en geef nooit op!