Steeds meer bijval voor landelijk onderzoek handelen spermabanken en fertiliteitsklinieken

Vandaag, 16 Januari 2024, was onze voorzitter Ties van der Meer te gast bij tv programma EenVandaag (terug te kijken via deze link).

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC, voorheen AZL) heeft onderzoek gedaan naar de administratie van de in 2004 opgeheven spermabank. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat er bij 9 donoren sprake is van meer dan de beoogde 25 nakomelingen en daarnaast dat er van vele tientallen tot stand gekomen zwangerschappen niet te herleiden is welke donor gebruikt is.

Het LUMC roept ouders en donorkinderen gerelateerd aan deze spermabank om zich te melden, voor zoektochten via DNA schrijf je in bij de Fiom KID-DNA databank of een internationale DNA bank. Daarnaast benoemde LUMC bestuurder Schalij de noodzaak van een landelijk onderzoek naar het handelen van spermabanken en fertiliteitsklinieken, dit naar aanleiding van het steeds duidelijker wordende beeld dat registratie/administratie bij deze klinieken veelal incompleet, onjuist of frauduleus is gebleken.

Samen met het LUMC ziet Stichting Donorkind de noodzaak voor een landelijk onderzoek. Bij zo’n onderzoek is de expertise van Stichting Donorkind keihard nodig om donorkinderen, ouders en donoren te ondersteunen en DNA zoektochten via internationale DNA databanken te begeleiden.

Het wordt tijd dat de overheid Stichting Donorkind financieel gaat ondersteunen zodat de expertise van de vrijwilligers van Stichting Donorkind voor zo veel mogelijk donorkinderen, ouders en donoren beschikbaar kan zijn. Dit draagt bij aan het ophelderen van afstammingsvraagstukken alsook het omgaan met de complexe gevoelens die donorconceptie met zich mee kunnen brengen.