Hoe vertel je je kind dat het met donorzaad verwekt is?
Dé twee podcasts van en voor volwassen donorkinderen “donorkindpodcast De Kwak Kwaakt” en “DNAzaten”, bundelen hun krachten in het kader van de landelijke campagne ‘Nu het nog kan‘. In een unieke gezamenlijke aflevering doen de makers een oproep aan ouders van kinderen die met behulp van KID zijn verwekt, en die dit hun kind nog niet hebben verteld, om dit alsnog te doen. De speciale aflevering, getiteld “KID: hoe vertel je het je kind?” biedt inzichten, advies en ervaringen om ouders te ondersteunen in het bespreekbaar maken van dit kwetsbare onderwerp.
Verrast door DNA-test
KID is vaak een familiegeheim. Veel donorkinderen komen er tegenwoordig bij toeval achter dat ze met donorzaad zijn verwekt. Een dronken tante of een DNA-test bij een internationale DNA-databank verklapt dan, dat papa niet de biologische vader is. Als ouders kun je ervoor zorgen dat je kind deze informatie in ieder geval van jou krijgt. ‘Dit wil je echt van je ouders horen”, aldus Ester de Lau, een van de podcastmakers en bestuurslid van Stichting Donorkind. ‘Kennis over je afkomst is een universeel mensenrecht, ieder donorkind verdient het om dit op een goede manier verteld te krijgen.’
Handvatten voor een gesprek over KID
Aan de hand van de 5 W’s en 1 H nemen podcastmakers Ester en Eefje (De Kwak Kwaakt) en Juul en Jelmer (DNAzaten) ouders mee door elke stap van dit proces. Waarom is het gesprek hierover noodzakelijk? Hoe pak je het aan en wat vertel je dan? Wat zeg je wel en wat misschien juist niet? Wanneer vertel je het en waar kun je terecht voor hulp en ondersteuning? Het komt allemaal aan bod in de podcast die vanaf 22 december online staat op alle bekende podcastplatforms en zowel via de kanalen van donorkindpodcast “de Kwak Kwaakt” als “DNAzaten” beluisterd kan worden.
Over de campagne ‘Nu het nog kan’
Deze campagne is een initiatief van Stichting Donorkind, in samenwerking met stichting Fiom, donorkindpodcast De Kwak Kwaakt, podcast DNAzaten en Donorconceptie.nl. Ons doel is om zoveel mogelijk ouders van donorkinderen te informeren dat openheid belangrijk is, zodat zij hun kinderen vertellen over hun ontstaansgeschiedenis.
Stichting Donorkind behartigt de belangen van Donorkinderen. Bij Fiom kun je terecht voor advies, begeleiding en informatie over donorconceptie. Op Donorconceptie.nl vind je informatie voor donorkinderen, (aspirant) donoren en wensouders.