Klacht over Cryos

In 2020 hebben verschillende donorkinderen een klacht ingediend bij de Inspectie op de Gezondheid- en Jeugdzorg (IGJ) over marketing van Cryos waar Nederlanders de mogelijkheid wordt geboden om een anonieme donor te gebruiken.

Natuurlijk weten we dat internationale spermabanken en eicelklinieken gericht zijn op geld verdienen en geen organisaties zijn die zich veel gelegen laten liggen aan mensenrechten. Toch is het opnieuw schrikken als er zo open en bloot reclame word gemaakt om de rechten van donorkinderen te omzeilen en af te nemen. Alsof je reclame maakt voor een opvoedingskamp in Rusland waar kinderen nog wel geslagen mogen worden.

De reactie IGJ was teleurstellend en helder. In de brief laat IGJ weten dat omdat Cryos niet in Nederland gevestigd is Cryos niet onder het toezicht van de Inspectie valt. Geen nieuws maar wel heel belangrijk. Het is de reden dat verschillende Nederlandse klinieken zoals het AMC en Rijnstate niet meer met buitenlandse klinieken samen werken. Er is namelijk geen inspectie die kan controleren of die buitenlandse klinieken wel doen wat ze in hun prachtige marketing beloven.

De talloze misstanden zoals we in Nederland kennen van voor de tijd dat er wetgeving en Inspectie was doen vermoeden dat dit bij internationaal opererende klinieken net zo zal zijn. Maar dan zonder Nederlands recht om op terug te vallen.

Als Stichting Donorkind ijveren we er dan ook nog steeds voor om de internationale handel in sperma-, eicellen en embryo’s veel meer aan banden te leggen. Voor talloze andere zaken gelden eisen om die in te mogen voeren, waarom dan voor dat start van een mensenleven niet?