Resultaten media aandacht Kliniek Oosterbeek

Donorkind Isabella vertelt over de media aandacht omtrent Kliniek Oosterbeek: De donorkinderen uit de kliniek in Oosterbeek zijn -zoals velen van ons- op zoek naar hun biologische achtergrond. Sommige van ons hebben door middel van DNA op te sturen naar Family Tree DNA of MyHeritage al een donor of halfbroers en halfzussen gevonden. In een bijeenkomst kwam het idee op om regionale kranten te vragen om een stuk te publiceren. Wij wisten namelijk dat veel van de donoren geworven waren in de plaatselijke duikersvereniging. De Gelderlander wilde meewerken en hier kwam respons op. Verschillende donorkinderen zijn ondertussen gematcht. We leerden ook dat het matchen van” halfjes” heel erg lastig gaat via het FIOM. Die testen blijkbaar alleen op donorvader-kind.

In november 2019 kwam de media-aandacht in een sneltreinvaart. Een aantal van ons werden benaderd door Paul Bolwerk van De Gelderlander om een artikel te plaatsen en om nou eens te kijken hoe het met ons gaat. Dit werd landelijk opgepakt door alle media. De tekst “Misschien wel 150 donorkinderen van 1 vader” ging als een lopend vuurtje.

Nou, dat had wel een flinke impact. Alle kranten wilden artikelen schrijven, talkshows die ons exclusief wilden hebben….heel bijzonder én we zijn er vol ingedoken. Wij dachten: ons verhaal doet er toe en als we erover vertellen melden zich wellicht weer meer donoren en donorkinderen. Worden ouders er bewust van wat het doet.

Zo zijn wij bij Pauw geweest, in samenwerking met een voor ons al bekende donor. We hebben een mooi verhaal neer kunnen zetten. Voor bijna iedereen die er zat een enorme stap. Want onze families stonden niet te juichen. Helaas is het bij de meeste en taboe. Maar al kun je maar één donor er van overtuigen om zich toch te melden! Dat was het waard voor ons.

Antwoorden….

En antwoorden kwamen er! Er hebben zich ongeveer 3 donoren gemeld, 13 donorkinderen en wettige kinderen van (overleden) donoren. Een aantal hebben inmiddels hun DNA opgestuurd en er zijn een aantal matches! Anderen wachten nog nagelbijtend op hun uitslagen. Ook zijn er een aantal mensen die zich gelijk hebben gemeld bij het Fiomwaar wij (nog) geen contact mee hebben. Wij zijn blij dat we deze stappen hebben genomen in de media, al maakten sommige kranten e.d. er hun eigen sappige verhaal van. Vanuit de kliniek Oosterbeek en Arnhem komen we jaarlijks samen om elkaar te ontmoeten, voor diegene die dit willen. Dat gaat dit jaar (wanneer het weer mag) een stuk drukker worden!

Om met ons in contact te komen kan er een mail gestuurd worden naar [email protected] of via de openbare Facebook pagina. Wij hebben ook een geheime besloten facebookgroep waar een hoop donorkinderen en een aantal donoren lid van zijn.