Vandaag is de rechtzaak van donorkind Maria tegen Rijnstate

Vandaag om 14.00 uur dient in Arnhem de rechtszaak van donorkind Maria tegen ziekenhuis Rijnstate. De moeder van Maria heeft via dit ziekenhuis gebruik gemaakt van een donor, met wiens hulp Maria is geboren. Ze koost bewust voor een bekende donor, zodat Maria als ze 16 zou worden, informatie zou kunnen krijgen. Inmiddels heeft deze donor zich bedacht.

In de huidige wetgeving, die stamt uit 2004, zou een ontsnappingsmogelijkheid voor bekende donoren van voor 2004 zitten, waarmee ze alsnog anoniem kunnen worden. De moeder van Maria wil gerechtigheid voor haar kind en vasthouden aan de afspraken die ooit met het ziekenhuis gemaakt zijn.

Stichting Donorkind steunt Maria en haar moeder in deze strijd. Als een donor ooit ‘bekend’ was, en kinderen rekenen op informatie, dan mag hierop niet teruggekomen worden. Ieder kind heeft immers het recht om te weten wie zijn of haar ouders zijn. Ook het ministerie van VWS kijkt met belangstelling naar deze rechtszaak, omdat deze jurisprudentie het repareren van de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting mogelijk overbodig maakt.

Vandaag kan vanaf 14.00 uur de zaak live gevolgd worden via https://streams.nfgd.nl/nakoming-overeenkomst-identiteit-zaaddonor.

Berichtgeving op sociale media doen we vandaag met de #staopjestamboom. Want we hebben allemaal het recht onze familie te kennen!

We wensen Maria en haar moeder veel sterkte vandaag!