Het verhaal van een donorkind, deel 2

Kun je wat over jezelf vertellen?
Sharon, 25 jaar

Uit welke kliniek kom je?
Medisch Centrum Bijdorp – oftewel de privé kliniek van dokter Karbaat

Over mijn gezinssituatie, mijn reden om lid te worden van de facebookgroep .
Ik ben opgegroeid met alleen een moeder en een opa en oma. Ik weet daarom ook al mijn hele leven dat ik een donorkind ben, het was immers onvermijdelijk dat ik op jonge leeftijd mijzelf af ging vragen waarom er wel een papa thuis was als ik bij vriendinnetjes over de vloer kwam, en niet bij ons thuis. Ik vond het altijd prima dat ik donorkind was, en ik snapte mijn moeder volledig. Echter heb ik sterk mijn twijfels bij de manier waarop ik ben verwekt sinds de ontdekkingen die ik heb gedaan vorig jaar..

Er is mijn moeder verteld dat ik max. 8 halfbroers en/of -zussen (“halfjes”) heb rondlopen in Nederland. Dit vond ik al beangstigend: het was als kind mijn grootste nachtmerrie dat ik een vriendje zou krijgen en hij mijn halfbroer blijkt te zijn! Mijn moeder heeft bij dhr. Karbaat gekozen voor een B-donor, een donor die ik zou kunnen leren vanaf een leeftijd van 16. Daarom heb ik op mijn 16de contact gezocht met de kliniek, maar ik kreeg te horen dat al mijn dossiers waren vernietigd!! Zodra bekend werd dat het FIOM een DNA-databank oprichtte, heb ik mij dan ook toendertijd ingeschreven. Hier stond ik al 6 jaar ingeschreven zonder match.

Vorig jaar was er volop media aandacht omtrent de rechtzaak tegen Karbaat en dit wilde ik op de voet volgen. Ik ben lid geworden van de besloten Facebook groep voor donorkinderen. Echter kwam ik in de groep achter een ander waardevol inzicht: de net opgerichte stichting DonorDetectives en het feit dat je op een andere manier dan het FIOM je donor en/of halfjes kan vinden. Ik heb meteen een Family Finder kit van Family Tree DNA aangevraagd en vond 2 halfzussen! Ook heb ik na 3 weken fulltime stamboomonderzoek mijn donor gevonden. Zodoende ben ik er nu achter dat het aantal halfjes wat ik heb aanzienlijk meer is dan er tegen mijn moeder is gezegd, naar schatting 1200 wereldwijd – mijn donor heeft 10 jaar lang meermaals per week zaad gedoneerd en dit heeft dhr. Karbaat doorverkocht aan klinieken in binnen- en (vooral) buitenland.

Inmiddels staat de teller op 10 halfjes. Vanuit FTDNA heb ik mijn DNA gratis geüpload naar andere databanken zoals MyHeritage, Gedmatch, Gedmatch Genesis, Living DNA, DNA land. Mijn Ancestry DNA test is onderweg – dit is de grootste DNA-databank en hiermee hoop ik vindbaar te zijn voor alle halfjes die een DNA test doen.

Wat wil ik verder kwijt?
Het is potentieel super waardevol als iedereen in je omgeving een DNA test doet: (stief)familie, buren, partners, collega’s, vrienden… Iedereen die toevallig matcht met een donorkind en enige informatie heeft van wie zijn familie is, kan donorkinderen (en adoptiekinderen) helpen hun biologische vader (cq. moeder bij eiceldonatie/adoptie) te vinden. Rond alle feestdagen zijn er aanbiedingen en kan een FTDNA of MyHeritage pakket al voor rond de 50 euro worden aangeschaft!

Post Tags :