Massadonoren

In 2017 werd al bekend dat een aantal donoren bij verschillende klinieken heeft gedoneerd. De afgelopen maanden is een groep moeders, Moms on a Mission, die allen van één bepaalde donor een kind hebben gekregen in de media en onderling actiever geworden om op te komen voor hun kinderen (zie o.a.; NY Times en De Vooravond) . Zij roepen op om in de komende wetswijziging te regelen dat wensouders die een eigen donor vinden deze donor (via een profesional) te kunnen registreren bij Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting waar ook kliniek-donoren worden geregistreerd en om het gebruik van buitenlandse donoren door klinieken aan banden te leggen.

Hoewel er kamervragen zijn gesteld heeft minister De Jonge al aangegeven niks te zullen doen en raad hij wensouders aan om vooral via klinieken een donor te vinden. Dat is helaas een ontzettend slecht advies wat de problemen gewoon laat bestaan en waarmee het register van de SDKB van kliniek-donoren onbetrouwbaar maakt. Dat heeft twee kanten. In Nederland hebben klinieken laten zien dat zij mannen zoals deze liegende massa-donoren niet buiten hun deur te kunnen houden. Daarbij kunnen zij niet controleren of een donor zich ook via internet aanbiedt, een aanvulling van het huidige register zou de betrouwbaarheid dus enorm ten goede komen.

Daarnaast ligt er ook een probleem in de contacten met buitenlandse klinieken. Alle klinieken die gebruik maken van sperma uit buitenlandse klinieken overschrijden willens en wetens de zorgvuldigheidseisen die we in Nederland hebben omdat donoren sperma van buitenlandse klinieken in ieder land tot aan het maximum wordt gebruikt. Dus een Nederlands donorkind van Cryos heeft hier minstens 25 broertjes en zusje maar in alle andere landen op de wereld ook tot de maximums daar.

Klinieken en het register van SDKB zijn dus niet de betrouwbare hoeksteen waar de belangen van donorkinderen en wensouders veilig zouden moeten zijn zoals minister De Jonge voorspiegelt.

Dit is geen privé-zaak van mensen die een eigen donor vinden, dit gaat om noodzakelijke regelgeving om te zorgen registratie door de overheid en richtlijnen van medische professionals betrouwbaar zijn.

Je kan deze voorstellen steunen door het ondertekenen van deze petitie van de groep moeders of door Stichting Donorkind te steunen zodat we ons kunnen inzetten om Kamerleden hier over in te lichten t.b.v. komende wetswijziging.