Wildschut

De Zwolse gynaecoloog Jan Wildschut, vroeger werkzaam bij het toenmalige Sophia ziekenhuis in Zwolle blijkt meer kinderen te hebben verwekt dan voorheen bekend: inmiddels zijn er 47 kinderen ontdekt die van Wildschut afstammen. Eerder waren hier al 35 van bekend.

Het Isala ziekenhuis in Zwolle, waarin het Sophia ziekenhuis is opgegaan, heeft extern onderzoek laten doen naar de werkwijze van Wildschut, schrijft de Stentor. Het is mogelijk dat er nog meer kinderen gevonden worden die verwekt zijn met het sperma van Wildschut. Net als Jan Karbaat gebruikte Wildschut zonder medeweten van zijn patiënten zijn eigen sperma. In sommige gevallen gebeurde dit ook bij vruchtbare stellen die bij hem kwamen voor behandeling van het sperma van de echtgenoot.

Uit het onderzoek blijkt dat Wildschut zijn gang kon gaan omdat er geen controle was en geen wet- en regelgeving. Er waren wel “richtlijnen” waar artsen zich aan dienden te houden, maar daar hielden veel gynaecologen zich niet aan. Anonimiteit van donoren als norm, het taboe op donorconceptie en onvruchtbaarheid, en het feit dat ouders door veel fertiliteitsartsen absolute geheimhouding geboden werd over de manier waarop hun kind verwekt was, zorgden er ook voor dat veel fertiliteitsartsen zich onaantastbaar waanden.